Vitamin C

Amla, amalaki, emblica officinalis


Doporučené denní dávky vitaminu C byly stanoveny národními agenturami různě:

  • 75 mg/den United Kingdoms Food Standards Agency
  • 45 mg/den the World Health Organization
  • 90 mg/den muži a 75 mg/den ženy Health Canada 2007
  • 60-95 mg/den United States National Academy of Sciences

Horní doporučená hranice vitamínu C v USA pro 25-letého muže je 2.000 mg/den.

Podle mnoha vědců je vládními agenturami doporučená denní dávka vitamínu C nedostačující. Tvrdí, že tato dávka zabrání vzniku kurděje nebo jiné nemoci, ale požadavky těla na vitamin C jsou mnohem vyšší.

Výzkumníci Stone a Pauling tvrdí, že optimální denní dávka vitaminu C je kolem 2300 mg pro člověka, který potřebuje přibližně 2500 kcal denně. Pauling kritizoval stanovenou denní dávku vitamínu C, která podle něj postačuje jako prevence kurděje, ale není dostatečná pro optimální zdraví.

 

Význam vitaminu C

Vitamin C se ve vodě rozpouští a tělo ho nedokáže uložit do zásoby. Proto je důležité konzumovat jej denně v potravě!

Vitamin C je důležitý antioxidant, napomáhá v boji proti rakovině, srdečním onemocněním, je součástí buněčného chemismu, je důležitý pro produkci spermií, pro výrobu proteinu kolagenu, který ovlivňuje stav chrupavek, kloubů, pokožky a cév. Vitamin C napomáhá udržet zdravý imunitní systém, neutralizovat znečišťující látky, je potřebný při produkci protilátek, zvyšuje absorpci živin (včetně železa) a ředí krev.

 

Nejbohatší zdroje vitamínu C

  • Jakékoliv ovoce nebo jeho přirozená porce (plátek melounu, hrst bobulí), které obsahuje  15-30 mg vitaminu C se považuje za velmi dobrý zdroj vitamínu C.
  • Pokud ovoce nebo jeho porce obsahuje více než 30 mg, považuje se za výborný zdroj vitaminu C .
  • No a pokud jedna porce ovoce obsahuje více než je doporučená denní dávka vitamínu C, je tovynikající zdroj vitamínu C , alespoň podle mého názoru.

 

Bobule Amla (Amalaki), také známé pod názvem Indický ženšen, jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C.

100 g džusu může obsahovat až 1500 mg vitaminu C.

 

Běžný název Latinský název

mg vitamin C /

100 g ovoce

mg vitaminu C /

běžná porce

význam zdroje

vitamínu C

Amla

Emblice officinalis

1200 - 1500 120 vynikající
Jablko

Malus sylvestris

6 8 dostatečný
meruňka

Prunus armenící

10 4 -
Avokádo

Persea americana

8 16 dostatečný
Banán

Musa X paradisiaca

9 11 dobrý
Kiwi

Actinidia deliciosa

98 74 vynikající
Citrón

Citrus limon

46 3 -
Mango

Mangifera indica

28 57 výborný
Meloun Cucumis melo 46 29

velmi dobrý

Pomeranč Citrus sinensis 53 70

výborný

Papája Carica papaya 62 47

výborný

Hruška Perus communis 4 7

-

Broskyně Prunus persica 7 6

-

Ananas Ananus comosus 15 13

dobrý

Švestka Prunus sp 10 6

dostatečný

Rajčata Lycopericon sp 19 23

velmi dobrý

Mandarínka Citrus reticulata 31 26

velmi dobrý

Dýně (červený meloun) Citrullus lanatus 10 27

velmi dobrý

 

Poznámka, vysvětlivky:

Hodnoty se týkají celého kusu ovoce. Nikdo ale nesní například. celou dýni k posezení. Proto u větších typů ovoce se týká údaj jedné porce (plátek), přibližně 1/8 u velkého ovoce a 1/4 u středně velkého ovoce. U citronu představuje jedna porce jedno kolečko citronu.

Zpracoval Dr. Vikram Chauhan, zdroj www.planetayurveda.com

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz