Strava podľa ajurvédy - Virudh Ahara

 Strava podle ajurvedy

Ajurvéda je prastará medicínská véda. Na rozdíl od moderních medicínských přístupů se ajurvéda nezaměřuje pouze na konkrétní onemocnění, které trápí pacienta, ale především na správný přístup a nastolení celkové rovnováhy člověka. Ájurvéda zdůrazňuje, že za účelem udržení si zdraví je nesmírně důležitá správná strava, která je výživná a zároveň obsahuje navzájem kompatibilní kombinace potravin. Tady ale ajurvéda nepovažuje jídlo jen za soubor základních živin jako jsou bílkoviny, vitamíny, tuky a karbohydráty.

Ajurvéda klade důraz i na to, aby se spolu nekombinovaly potraviny, které mají podle principů ajurvédy na tělo opačný účinek. Takové nesprávné kombinování potravin totiž může vést k hromadění Ajurvéda, koncept toxinů v těle (AMA), které může vést až k chronickým vážným onemocněním jako je rakovina či různá autoimunitní onemocnění.

 

Rovnovážná strava podle ájurvédy

Stravu, která udržuje rovnováhu mezi všemi prvky v těle (vzduch, prostor, oheň, voda, země), nazýváme rovnovážná strava. Správná jídla upravená vhodným způsobem vyživují člověka fyzicky i psychicky a právě přes jídlo si můžeme udržovat stálé zdraví.

Pokud strava není vyvážená, což je podle ájurvédy tehdy, pokud neobsahuje všech 6 chutná, může vzbuzovat stále pocit hladu i po snězení velkého jídla, pocit slabosti a únavy v odpoledních hodinách, nebo touhu po určitém jídle.

Ajurvéda doporučuje jíst pravidelně vyrovnanou stravu obsahující všech 6 chutí (sladká, kyselá, slaná , štiplavá, trpká, hořká). Vyrovnaná strava podporuje rovnováhu dóší. Každá chuť totiž za sebou ukrývá určité živiny, které jsou pro správné fungování těla nezbytné. Ale jen přítomnost všech 6 chutí nestačí. Důležité je i nespěchat při jídle, správně kombinovat potraviny, jíst vhodné potraviny s ohledem na roční období nebo část dne. Nyní si tyto principy vysvětlíme podrobněji.

 

Nerovnovážná strava se v ájurvédě označuje pojmem Virudh Ahara</span >

Strava, která narušuje rovnováhu prvků v těle se nazývá nerovnovážná strava. Pokud trvá nerovnovážná strava po delší období, může způsobit onemocnění.

Níže uvádíme 18 kombinací, které nejsou vhodné. V&jbjjurvédě jsou označeny slovem viruddha, což znamená opak.

  1. Desha Viruddha (jídlo které podporuje nerovnováhu prostředí): Jezení suchých a palčivých jídel v suchých oblastech, pojídání mastných jídel v kouzelných oblastech.
  2. Kala Viruddha (jídlo které podporuje nerovnováhu ročního období): Jezení studených a suchých potravin během zimy a štiplavých a horkých potravin během léta.
  3. Agni Viruddha (jídla v rozporu se silou trávicího ohně): Jezení těžkých jídel v čase , když je trávicí oheň slabý a pojídání lehkých jídel v době, kdy je trávicí oheň silný.
  4. Matra Viruddha (nedodržení množství): Kombinace obsahující med a ghee v&

nbsp;stejném poměru.

  • Viruddha (jídla, na která nejsme zvyklí): Pojídání sladkých a studených jídel u  člověka, který je zvyklý na štiplavé a horké.
  • Dosha Viruddha (nezohledňování dóší při jídle): Pojídání bylin a potravin, které mají stejné vlastnosti jako převládající dóše u člověka.
  • Sanská Viruddha (špatně upravená jídla): Byliny a potraviny, které se stávají po určité úpravě jedovatými, například maso páva upravené na ricinovém oleji, uvařený med.
  • Veerya Viruddha (protichůdné vlastnosti potravin): Kombinování potravin se zahřívajícím a ochlazujícím účinkem.</ span>
  • Koshtha Viruddha: Podávání malého množství potravin, které produkují malé množství stolice člověku, který trpí zácpou . Jezení těžkého jídla produkujícího velké množství stolice člověku, který trpí průjmem.
  • Avastha Viruddha: Jezení jídla zvyšujícího Vata dóši po sexu nebo fyzickém vyčerpání a přijímání jídla zvedajícího Kapha dóši po spánku nebo lenošení.
  • Kram Viruddha (špatné pořadí): Jezení před tím, než měl člověk provedl velkou a malou potřebu, nebo pojídání když nemá apetit, nebo pojídání až když už má příliš velký hlad.
  • Parihar Viruddha: Pojídání horkých potravin po vepřovém mase.
  • Upachar Viruddha: Studené potraviny po jídle ghee.
  • Paak Viruddha: Nevhodná příprava jídla (nekvalitní olej, nedostatečně tepelně zpracované jídlo, spálené jídlo).
  • Samyoga Viruddha: Kombinování kyselých jídel s mléčnými (smetana a ocet, jogurt a jogurt). ovoce).
  • Hridaya Viruddha: Jezení jídla, které je pro člověka nepříjemné.</li >
  • Sampad Viruddha: Pojídání ještě nedozrálých nebo již přezrálých potravin (ovoce, zelenina).</span >
  • Vidhi Viruddha: Pojídání v rušném prostředí.
  •  

    Některé další faktory také zapříčiňují onemocnění:</ strong>

    • Po konzumaci zelené listové zeleniny byste neměli pít mléko.
    • Maso ze zvířat, která žijí v močálech, se nekombinuje s černými fazolkami, klíčky, medem, mlékem.</span >
    • Kyselé potraviny nekombinujte s mlékem.
    • Med by se nikdy neměl vařit.
    • Nikdy byste neměli jíst ryby s mlékem, protože tato kombinace blokuje kanály v těle a narušuje krev.</span >
    • Jedení tvarohu přes noc.
    • Pití studené vody ihned po horkém čaji nebo kávě.
    • Kombinování medu, ghee, zvířecího sádla, oleje mezi sebou.
    • Kombinování ovocného salátu, mléka a banánu.

     

    Při opakovaném a dlouhodobém porušování výše uvedených principů může dojít k vzniku těchto onemocnění:

    alergie, chronické zažívací potíže, kožní onemocnění, neplodnost, epilepsie, psychické problémy, hromadění tekutiny v břišní dutině (hydroperitoneum), IBS, oslepnutí, anální píštěl, kóma, odpadávání, toxikace, stuh krku, anémie, problémy s trávením, podvýživa, střevní onemocnění, otoky, gastritida, horečka, zánět dutin.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz