PRINCIPY AJURVÉDY

Addisonova nemoc

Někdo jednou správně řekl, že nejlepším módním projevem člověka je jeho zdravé a schopné tělo. Zdravé tělo vyjadřuje vaši osobnost a přidává v životě na příjemných pocitech. Otázka však zní, jak být vlastníkem zdravého těla? V dnešním módním světě je šance, že lidé netrpí na nějaké zdravotní komplikace, mnohem nižší. Na vrchol se dostávají hormonální poruchy as nimi i Addisonova choroba (hypokorticismus). Nemoc dostala jméno po Dr. Thomasi Addisonovi, který ji popsal v roce 1849. V průzkumech se zjistilo, že touto nemocí v současnosti trpí 1 až 2 jedinci ze 100.000. Podívejme se blíže na různé aspekty Addisonovy choroby.

Addisonova nemoc

Addisonova choroba je endokrinní porucha, při níž nadledvinové žlázy produkují nedostatečná množství hormonů kortizolu a aldosteronu. Je to obávaná nemoc postihující všechny věkové kategorie. Znát ji i pod názvem nedostatečnost nadledvinek.

 

1. PRIMÁRNÍ NEDOSTATEČNOST NADOBLIČEK

Jak již bylo výše zmíněno, Addisonova nemoc se objevuje při nedostatečné tvorbě hormonů nadledvin z důvodu poškození jejich kůry. Poškození žláz nadledvin při Addisonově chorobě se nazývá adrenální insuficience (nedostatečnost nadledvin). Příčinou nedostatečné produkce hormonu kortizolu nadledvinami je spojena s tím, že vlastní imunitní systém chybně napadá vlastní buňky.

Příčiny primární nedostatečnosti nadledvin

Příčiny spojené s primární nedostatečností nadledvinek jsou krvácení do nadledvinek , infekce v nadledvinkách, tuberkulóza a metastatická rakovina.

 

2. SEKUNDÁRNÍ NEDOSTATEČNOST NADOBLIČEK

Sekundární nedostatečnost nadledvinek nastává, když hypofýza ovlivněná zdravotním problémem produkuje nedostatek adrenokortikotropního hormonu (ACTH). ACTH odpovídá za fungování kůry nadledvinek, které produkují vlastní hormony. V případě, že nadledvinky nejsou poškozeny, ale ani nejsou schopny produkovat dostatek hormonů kvůli sníženým hodnotám hormonu ACTH, hovoříme tedy odborně o sekundární nedostatečnosti nadledvinek.

Příčiny sekundární nedostatečnosti nadledvinek

Důvodem, proč vzniká sekundární nedostatečnost nadledvinek, je náhlé zastavení léčby kortikosteroidy užívanými pro jiné zdravotní komplikace.

Symptomy Addisonovy choroby

Symptomy se objevují při Addisonově nemoci postupně, vzhledem k tomu, že onemocnění trvá několik měsíců

  • Ztráta chuti k jídlu.
  • Slabost ve svalech.
  • Únava.
  • Snížená hladina cukru (hypoglykémie).
  • Nevolnost.
  • Průjem.
  • Bolesti kloubů a svalů.
  • Silná chuť na slaná jídla.
  • Ztráta vlasů.
  • Deprese.
  • Sexuální dysfunkce u žen.
  • Úbytek hmotnosti.
  • Tmavnutí pokožky (hyperpigmentace).

 

Symptomy Addisonovy krize - akutního selhání nadledvinek 

Někdy nastupují znaky a symptomy Addisonovy choroby náhle, a&nbsp ;to:

  • Těžká dehydratace při zvracení nebo průjmu.
  • Bolest v nohou, žaludku a spodní části zad.
  • Ztráta vědomí.
  • Hypoglykémie (nízký obsah cukru v krvi).
  • Hyperkalémie (vysoká hladina draslíku v krvi) and hyponatrémie (nízká hladina sodíku v krvi).

 

Jaké komplikace mohou nastat vlivem selhání nadledvinek?

Selhání nadledvin musí být ihned léčeno, protože opožděné ošetření může vést až ke kómatu a smrti

  • Selhání srdce.
  • Mrtvice (přeruší se průtok krve do mozku).
  • Hypoxie (tělesné tkáně nedostávají dostatek kyslíku).
  • Hypovolemický šok (srdce není schopno v těle pumpovat krev).

Přístup Ajurvédy k léčbě Addisonovy choroby

Ajurvéda znamená doslovně „věda o životě“. Vznikla přibližně před 5000 lety a je holistickým přístupem při léčbě nemocí bez vedlejších účinků. V Ajurvédě existují tři energie zodpovědné za zdravé tělo. Tyto energie zahrnují vatu, pittu a kapu a souhrnně jsou známé jako tridóše. Nerovnováha libovolné ze tří dóš vede ke zdravotním komplikacím. Ajurvéda používá rozličné byliny, které jsou při zvládání zdravotních poruch prospěšné. Kromě toho se v Ajurvédě věří, že správné stravovací návyky, dobrá životospráva a denní cvičení jsou pro udržení zdravého a schopného těla nezbytné.

Tradiční čínská medicína stále pracuje podle starých diagnostických technik jako prohlížení pacienta zrakem, ptání se, kontrola čichem a měření pulsu. Nadobličkové žlázy se nacházejí na vrchu ledvin. Když neprodukují adekvátní množství hormonu kortizolu, nastává hypokortikalismus (Addisonova choroba). Podle TČM lze Addisonovu chorobu léčit bylinnými léčivy a akupunkturou. Kromě toho, lidé, kteří v souvislosti s léčbou Addisonovy choroby vyhledali odborníka na akupunkturu, dostávají také radu, aby se zdravě stravovali a vyhýbali jídlům a látkám jako čokoláda, slazené nápoje, kofein, alkohol a bílá. >

 

Bylinné extrakty na Addisonovu chorobu</strong >

Ajurvédská medicína doporučuje jako pomoc při léčbě Addisonovy choroby několik bylinných extraktů a jejich směsí:

 

ASHWAGANDHA

Ashwagandha má v starověké Ajurvédě velký lékařský význam. Obsahuje steroidní alkaloidy a laktony, čímž je velmi efektivní v léčbě poruch nadledvin. Tato bylinná léčiva poskytuje pacientům trpícím Addisonovou chorobou úlevu s pozitivní zpětnou vazbou.

 

KURKUMIN

Kurkumin je obsažen v čistém e</ span>xtrakte dlouhého kurkumovníku (Curcuma longa). Kurkumovník nebo kurkuma je nejběžnější koření používané v indické kuchyni. Tato rostlina obsahuje chemikálii kurkumin, která nadledvinkám pomáhá povzbudit produkci hormonu kortizolu, čímž je velmi efektivní při léčbě Addisonovy choroby.

 

FENUGREEK

Fenugreek - pískavice řecká (Trigonella foenum graecum) obsahuje rozličné chemické sloučeniny jako fosfáty, lecithin, trigonelin, cholin, trimethylamin a železo, které jsou při léčbě Addisonovy choroby velmi efektivní. Tato bylinná léčiva poskytuje pacientům trpícím Addisonovou chorobou úlevu s pozitivní zpětnou vazbou.

 

IMMUNE BOOSTER

Obsahuje čtyři účinné složky na podporu imunity a pomoc při léčbě Addisonovy choroby.

 

Autor: Dr. Vikram Chauhan

Dychové cvičenie ANULOM VILOM

Dechové cvičení ANULEM VILOM PRANAYAMA

 

Dechové cvičení Anulem Vilem Pranayama vám pomůže:

  • Harmonizovat sympatikus a parasympatikus. Sympatikus a parasympatikus jsou dvě složky vegetativního nervového systému. Parasympatický nervový systému se stará o klid a odpočinek. Sympatický nervový systém je naopak zodpovědný za zvýšení výkonu.
  • Snížit vysoký krevní tlak.

 

 

 

 

Dechové cvičení KAPALBHATI

Dechové cvičení KAPALBHATI PRANAYAMA

 

Dechové cvičení Kapalbhati Pranayama vám pomůže:

  • nabudit se,
  • zhubnout zejména z oblasti břicha,
  • spálit AMA toxiny,
  • snížit vysoký krevní tlak,
  • zlepšit stav všech onemocnění, včetně autoimunitních.

 

 

 

 

Dechové cvičení BHRAMARI

Dechové cvičení BHRAMARI PRANAYAMA

 

Toto dechová cvičení je velmi efektivní ke zklidnění mysli. Můžete jej použít vždy, ale zvláště když:

  • potřebujete uklidnit mysl při stresu, úzkosti, strachu, hněvu,
  • při problémech s usínáním a v případě neklidného spánku,
  • při vysokém krevním tlaku - velmi efektivně a rychle pomocí něj snížíte vysoký krevní tlak,
  • při hormonální nerovnováze.

 

 

 

Dechová cvičení

Jsou zdarma, máte je vždy po ruce, jednorázově dokáží už za 5 minut upravit váš emocionální stav. A pokud je budete dělat pravidelně, můžete díky nim zlepšit svůj zdravotní stav. Řeč je o dechových cvičeních.

Doporučení pro dechová cvičení

Zde je pár pravidel, jak dělat dechová cvičení:

  • Pohodlně se usaďte, ideálně do tureckého sedu, ale není to nezbytné.
  • Mějte na sobě co možná nejpohodlnější oblečení.
  • Pokud je to možné, posaďte se na zem. 
  • Zajistěte si čerstvý přísun vzduchu. Ideální je klidné místo venku, ale postačí i jen pootevřené okno ve vašem pokoji.
  • Uvolněte se, uvolněte tvář.
  • Dechová cvičení jsou velmi jednoduchá, nemusíte se bát, že je budete dělat nesprávně. 

 

Dechové cvičení BHASTRIKA PRANAYAMA

 

Nejjednodušším dechovým cvičením je určitě BHASTRIKA PRANAYAMA. Podívejte se na naše krátké video níže. Videa s dalšími dechovými cvičeními naleznete v nabídce VLEVO.

 

 

 

 

 

Strava podľa ajurvédy - Virudh Ahara

 

 

Strava podle ajurvedy

Ajurvéda je prastará medicínská véda. Na rozdíl od moderních medicínských přístupů se ajurvéda nezaměřuje pouze na konkrétní onemocnění, které trápí pacienta, ale především na správný přístup a nastolení celkové rovnováhy člověka. Ájurvéda zdůrazňuje, že za účelem udržení si zdraví je nesmírně důležitá správná strava, která je výživná a zároveň obsahuje navzájem kompatibilní kombinace potravin. Tady ale ajurvéda nepovažuje jídlo jen za soubor základních živin jako jsou bílkoviny, vitamíny, tuky a karbohydráty.

Ajurvéda klade důraz i na to, aby se spolu nekombinovaly potraviny, které mají podle principů ajurvédy na tělo opačný účinek. Takové nesprávné kombinování potravin totiž může vést k hromadění toxinů v těle (AMA), které může vést až k chronickým vážným onemocněním jako je rakovina či různá autoimunitní onemocnění.

 

Rovnovážná strava podle ájurvédy

Stravu, která udržuje rovnováhu mezi všemi prvky v těle (vzduch, prostor, oheň, voda, země), nazýváme rovnovážná strava. Správná jídla upravená vhodným způsobem vyživují člověka fyzicky i psychicky a právě přes jídlo si můžeme udržovat stálé zdraví.

Pokud strava není vyvážená, což je podle ájurvédy tehdy, pokud neobsahuje všech 6 chutná, může vzbuzovat stále pocit hladu i po snězení velkého jídla, pocit slabosti a únavy v odpoledních hodinách, nebo touhu po určitém jídle.

Ajurvéda doporučuje jíst pravidelně vyrovnanou stravu obsahující všech 6 chutí (sladká, kyselá, slaná , štiplavá, trpká, hořká). Vyrovnaná strava podporuje rovnováhu dóší. Každá chuť totiž za sebou ukrývá určité živiny, které jsou pro správné fungování těla nezbytné. Ale jen přítomnost všech 6 chutí nestačí. Důležité je i nespěchat při jídle, správně kombinovat potraviny, jíst vhodné potraviny s ohledem na roční období nebo část dne. Nyní si tyto principy vysvětlíme podrobněji.

 

Nerovnovážná strava se v ájurvédě označuje pojmem Virudh Ahara</span >

Strava, která narušuje rovnováhu prvků v těle se nazývá nerovnovážná strava. Pokud trvá nerovnovážná strava po delší období, může způsobit onemocnění.

Níže uvádíme 18 kombinací, které nejsou vhodné. V&jbjjurvédě jsou označeny slovem viruddha, což znamená opak.

  1. Desha Viruddha (jídlo které podporuje nerovnováhu prostředí): Jezení suchých a palčivých jídel v suchých oblastech, pojídání mastných jídel v kouzelných oblastech.
  2. Kala Viruddha (jídlo které podporuje nerovnováhu ročního období): Jezení studených a suchých potravin během zimy a štiplavých a horkých potravin během léta.
  3. Agni Viruddha (jídla v rozporu se silou trávicího ohně): Jezení těžkých jídel v čase , když je trávicí oheň slabý a pojídání lehkých jídel v době, kdy je trávicí oheň silný.
  4. Matra Viruddha (nedodržení množství): Kombinace obsahující med a ghee v&

nbsp;stejném poměru.

  • Viruddha (jídla, na která nejsme zvyklí): Pojídání sladkých a studených jídel u  člověka, který je zvyklý na štiplavé a horké.
  • Dosha Viruddha (nezohledňování dóší při jídle): Pojídání bylin a potravin, které mají stejné vlastnosti jako převládající dóše u člověka.
  • Sanská Viruddha (špatně upravená jídla): Byliny a potraviny, které se stávají po určité úpravě jedovatými, například maso páva upravené na ricinovém oleji, uvařený med.
  • Veerya Viruddha (protichůdné vlastnosti potravin): Kombinování potravin se zahřívajícím a ochlazujícím účinkem.</ span>
  • Koshtha Viruddha: Podávání malého množství potravin, které produkují malé množství stolice člověku, který trpí zácpou . Jezení těžkého jídla produkujícího velké množství stolice člověku, který trpí průjmem.
  • Avastha Viruddha: Jezení jídla zvyšujícího Vata dóši po sexu nebo fyzickém vyčerpání a přijímání jídla zvedajícího Kapha dóši po spánku nebo lenošení.
  • Kram Viruddha (špatné pořadí): Jezení před tím, než měl člověk provedl velkou a malou potřebu, nebo pojídání když nemá apetit, nebo pojídání až když už má příliš velký hlad.
  • Parihar Viruddha: Pojídání horkých potravin po vepřovém mase.
  • Upachar Viruddha: Studené potraviny po jídle ghee.
  • Paak Viruddha: Nevhodná příprava jídla (nekvalitní olej, nedostatečně tepelně zpracované jídlo, spálené jídlo).
  • Samyoga Viruddha: Kombinování kyselých jídel s mléčnými (smetana a ocet, jogurt a jogurt). ovoce).
  • Hridaya Viruddha: Jezení jídla, které je pro člověka nepříjemné.</li >
  • Sampad Viruddha: Pojídání ještě nedozrálých nebo již přezrálých potravin (ovoce, zelenina).</span >
  • Vidhi Viruddha: Pojídání v rušném prostředí.
  •  

    Některé další faktory také zapříčiňují onemocnění:</ strong>

    • Po konzumaci zelené listové zeleniny byste neměli pít mléko.
    • Maso ze zvířat, která žijí v močálech, se nekombinuje s černými fazolkami, klíčky, medem, mlékem.</span >
    • Kyselé potraviny nekombinujte s mlékem.
    • Med by se nikdy neměl vařit.
    • Nikdy byste neměli jíst ryby s mlékem, protože tato kombinace blokuje kanály v těle a narušuje krev.</span >
    • Jedení tvarohu přes noc.
    • Pití studené vody ihned po horkém čaji nebo kávě.
    • Kombinování medu, ghee, zvířecího sádla, oleje mezi sebou.
    • Kombinování ovocného salátu, mléka a banánu.

     

    Při opakovaném a&nbsp ;dlouhodobém porušování výše uvedených principů může dojít k vzniku těchto onemocnění:

    alergie, chronické zažívací potíže, kožní onemocnění, neplodnost, epilepsie, psychické problémy, hromadění tekutiny v břišní dutině (hydroperitoneum), IBS, oslepnutí, anální píštěl, kóma, odpadávání, toxikace, stuh krku, anémie, problémy s trávením, podvýživa, střevní onemocnění, otoky, gastritida, horečka, zánět dutin.

Koncept AMA (toxiny)

Ama - koncept ama v ajurvéděCo je Ama (endotoxiny)

Ama je důležitým konceptem v ajurvédě. Je klíčová pro popsání vzniku různých onemocnění a také při hledání vhodné léčby a úspěšnou eliminaci různých syndromů. Ama v Sanskritu znamená nestrávené nebo neúplné. Hraje klíčovou roli při rozvoji patalogického vývoje.

Ama vzniká při nedostatečném trávení toxických částí, které v konečném důsledku ucpou důležité kanály v tele. Některé z těchto kanálů jsou fyzické (tzv. Srotas). Patří mezi ně střeva, gastrointestinální trakt, lymfatický systém, cévy a žíly, kapiláry, pohlavní a urologický trakt. Jiné kanály mají nefyzický charakter, nazýváme je Nadis a slouží k proudění energie. Ama způsobuje blokádu všech kanálů v tele.

Ama je hlavním příčinou autoimunitních onemocnění, zvýšeného cholesterolu a plaků v cévách, nedostatečného trávení, nahromadění kyseliny močové a močoviny, kreatininu a dalších endotoxinů.

K nahromadění Ama dochází zejména při stravě bohaté na nasycené tuky, vysoce proteinové dietě a špatné funkci jater.  

Snížený trávicí oheň „Mand-agni“ je hlavní příčinou nahromadění Amy.

 

 

Jak vzniká Ama

V&jbjjurvédě se Ama označuje také názvem „Aam-ras“. Ras doslovně znamená v jazyce Hindi „šťáva“. Nestrávená lepkavá šťáva, která zůstane po nedostatečném strávení, se v ajurvédě nazývá „Aam-Ras“. V procesu metabolismu přeměňuje trávicí oheň jídlo na energii. A během tohoto procesu dochází k produkci určitých toxických substancí. Známe je pod názvem kleda. Přebytek kledy musí tělo vyloučit, aby si zachovalo zdravý stav. Nemůže-li dojít k úplnému vyloučení toxických substancí z těla, začnou se hromadit. Čím začne vznikat v těle Ama.

Ama může vzniknout i při infekci různými mikroorganismy, kvůli kterým se také začnou v těle hromadit toxiny.

Příčinou může být také nízká aktivita trávicího ohně, který je důležitý pro efektivní metabolismus potravy . Pokud je trávicí oheň nedostatečný, v těle se začnou hromadit toxiny, což způsobí pomalou a nedostatečnou absorbci. Toxiny se začnou hromadit a zapříčiňují různá vážná onemocnění.

Podle ájurvédy je „Aam-Ras“ klíčovou příčinou všech auto-imunitních onemocnění. Po těle se pohybuje prostřednictvím dóše Vata a dalších cirkulujících nitrotělových tekutin. Pohybuje se po kanálech, přes které je tělo zásobováno výživou a hormony. Ama zablokuje kanály a tím zablokuje přepravu metabolitů těla, které se nemohou dostat ven z buňky ani dovnitř. Vytvoří lepkavou vrstvu, která se přilepí na klouby a jiné buňky. Jediná možnost je nechat ji shořet v „ohni Dhatus“ (ve tkáních)*, protože se Ama dostala již mimo dosah trávicího ohně.

Ama znemožňuje správné fungování orgánu nebo celého systému, kolem kterého se shromáždí. Symptomy se mohou lišit v závislosti na tom, jaké orgány nebo systémy ovlivní. Ama ve střevech může způsobit syndrom dráždivého tračníku, v kloubech zase revmatoidní artritidu nebo ankylózní spondylitidu.

Lidé, kteří nemají pravidelný denní program jsou více náchylní k hromadění Amy. Toxiny, léky, drogy, alkohol, káva, znečišťující látky, těžká jídla, fastfoody, polotovary... mohou zapříčinit hromadění Amy.

 

Jak poznat, že se v těle nahromadila Ama

  • Ucpání - ucpání (sotorodha) za může projevit v různých kanálech těla. Včetně střev, gastrointestinálního traktu, dýchacího traktu, urinogenitálního traktu, vejcovodů a cév.

  • Slabost, letargie, únava.

  • Narušený přenos nervových impulsů.
  • Diabetes, obezita.
  • Nedýmání, hleny ve stolici, ztráta chuti k jídlu, špatné trávení a jiná metabolická onemocnění.
  • Bolest.
  • Hrubý povlak na jazyku.
  • Pronikavý zápach.
  • Vysoká hladina triglyceridů v cévách, která vede k ateroskleróze.
  • Vysoká hladina cukru.
  • Deprese.
  • Leukocytopenie.
  • Vysoký počet krevních destiček.
  • Dna, artritida, ukládání oxalátů.
  • Bakteriální infekce.
  • Glaukom.
  • Časté alergické reakce.
  • Problémy při myšlení a rozhodování.

 

Jak se zbavit Amy

Ke strávení Amy jsou užitečné především byliny, které v sobě mají element ohně. Lepkavou vrstvu lze „odtrhnout“ či „seškrábat“ bylinami a kořeninami jako je černý pepř, dlouhý pepř, zázvor, kurkumin, česnek, guggul, kmín, aloe vera, guduchi a podobně.

Pomáhá také výrazně omezit příjem potravy, případně hladovka pod dohledem odborníka.

Vlastnosti Amy jsou tíha, nehybnost, stagnace a lepkavost. Ama je někdy tak intenzivně přilepená uvnitř tělesných kanálů, že je téměř nemožné ji odtud odstranit použitím bylin a dalších ájurvédských léčiv. Pokud Ama přetrvává v těle, postupně se všechny 3 dóše naruší, což vede k vzniku komplikovaných onemocnění. Rovnováhu lze v tomto případě nastolit pouze intenzivní vnitřní očistou a současným podáváním vhodných bylinných přípravků. Ama a ostatní akumulované toxiny se odstraní prostřednictvím úplné vnitřní očisty nebo detoxikace použitím 5 očistných metod. Tato očistná kúra se nazývá „Panch-Karma“. Panch znamená pět a Karma znamená činnosti.

Pozn. V Evropě mohou ájurvédští lékaři poskytovat pouze 3 z těchto 5 metod. Pro skutečnou Panch-Karmu je nutné vycestovat do Jinde.

*Dhatus – Ajurvéda rozeznává 7 různých dhatus (tkání): plazma, krev, svaly, tuk, kosti, kostní dřeň a semenná tekutina).

Pulsní diagnostika


Pulzní diagnostika je jednou z nejdůležitějších diagnostických metod v rámci ajurvédské medicíny . Mnoha ájurvédským lékařům stačí pro diagnostiku pacienta jen pulzní diagnostika. Síla, rytmus, rychlost, kvalita pulsu, všechny tyto atributy přezkoumá zkušený lékař aby stanovil stav pacienta.

 

  • Puls Vata je rychlý, nepravidelný, obvykle se pohybuje jako had. V moderní medicíně lze přirovnat ke slabému nepravidelnému pulsu.
  • Puls Pitta je pravidelný, silný, bohatý a uprostřed zvýšen. Dá se přirovnat ke skákající žábě.
  • Puls Kapha je pomalý, rovnoměrný a určitým způsobem těžký. Dá se přirovnat k pohybu labutě.

Někdy je puls překryt, jako by ho přikrývala silná vrstva. Puls je pokryt amou (odpadní produkt). Toto zjištění může vést k diagnostice autoimunní choroby nebo lze na jeho základě předpovědět mnohá jiná onemocnění.

Máte zájem o pulzní diagnostiku? Kontaktujte nás zde .

 

 

 

Kapha dóša

Kapha (voda + země) – výživa a podpora

Kapha dosa

Kapha se přirovnává k potenciální energii v těle. Obsahuje prvky země a vodu. Poskytuje našemu tělu a buňkám stabilitu. Je zodpovědná za to, aby jednotlivé struktury v těle držely pohromadě, patří sem například vazivo, které spojuje kosti nebo šlachy, které se upínají na svalstvo. Kapha poskytuje stabilitu tělu, ale i mysli. Je také zodpovědná za promaštění vnitra kloubů. Obecně všechny tekutiny a pevné struktury spadají pod vládu energie Kapha. Představuje výživu i oporu pro tělo. Tuková tkáň je také formou Kaphy v rámci našeho těla.

 

V tele máme 5 typů energie Kapha:

  • Bodhaka – Bodhan znamená informovat. Tato Kapha se nachází v slinných žlázách v ústech a informuje nás o chuti jídla.
  • Kledaka – Řídí trávení, nachází se v žaludku. Můžeme ji přirovnat k žaludečním šťávam. Zvlhčuje a rozkládá jídlo.
  • Tarpaka – Tarpan znamená poskytnout výživu nebo podporu. Má výživnou funkci. Můžeme ji přirovnat k mozkomíšnímu moku. Smyslové orgány jsou energií Tarpaka vyživovány.
  • Avlambaka – Avlamban znamená chránit. Pokrývá životně důležité orgány jako je srdce a plíce. Můžeme ji chápat jako nitrotělová tekutina, která chrání vnitřní orgány před otřesy.
  • Shleshaka – Shleshak znamená lubrikant. Nachází se mezi klouby. Můžeme ji přirovnat k synoviální tekutině uvnitř kloubů.

 

Umístění energie Kapha v našem těle:

Podle ájurvédy sídlí Kapha v horní části našeho těla – plíce, hrdlo, hrtan , nos, mozek, oči.

Funkce energie Kapha v našem těle:

Kapha je zodpovědná za výživu a oporu v našem těle. Udržuje jednotlivé struktury pohromadě. Chová se jako kohezní prvek.

Emoce kontrolované energií Kapha:

Prohnělá trpělivost, pomalost, lenost se hromadí v lidech, kteří odpovídají typu osobnosti Kapha a také u lidí, u kterých je energie Kapha zvýšena.

Fyzické atributy energie Kapha:

Kapha je studená, lepkavá, kalná, mastná a sladká.

Vzhled lidí typu Kapha:

Vynikající fyzická síla a výdrž, pevná stavba těla, hrubé vlasy, přívětivé a velké oči, jemná a hladká pleť, dobrý spánek, dobře fungující trávení.

Jicí jsou lidé typu Kapha:

Milující, klidní, přemýšliví, loajální, stabilní, silní, podporující a trpěliví.

Možné zdravotní potíže, když je Kapha v nerovnováze:

  • nadměrný spánek,
  • nadváha,
  • zvyk držet se věcí a lidí, i když už pro ně nejsou důležití,
  • tvrdohlavost,
  • odmítání změn,
  • chronická onemocnění, diabetes, astma, deprese.

Doporučení pro lidi se zvýšenou energií Kapha:

Doporučení ohledně stravy:

Jelikož je Kapha těžká, studená, kalná, lepkavá, málo pohyblivá, abychom spálili Kaphu, budeme potřebovat potraviny a byliny, které jsou lehké, horké a pohyblivé. Vhodná jsou také hořká, trpká a pálivá jídla. Vyhněte se jídlům, která jsou kyselá, slaná a sladká.

  • Snižte spotřebu mléčných produktů. Doporučujeme jen malé množství nízkotučného jogurtu a ghee.
  • Jednou za týden doporučujeme konzumovat pouze tekutou stravu (štavy z ovoce a zeleniny, řídké smoothies, průzračné polévky). 
  • Jezte med, který výborně funguje na ustálení dóše Kapha. Vyhýbejte se ale jiným sladidlům, která zvyšují energii Kapha. Jejich konzumace u vás může vést k alergiím, nachlazení, letargii a zánětu dutin.  
  • Z ovoce jsou pro vás vhodná jablka, granátová jablka, meruňky a jiné lehčí druhy ovoce. Vyhýbejte se ale ananasu, avokádu, broskvím, pomerančům, kokosovým ořechům, datlům, melounům, fíkům a dalším těžkým druhům ovoce.
  • Z masa doporučujeme kuřecí, krůtí, mořské plody i vejce. Červené maso byste měli vynechat úplně.
  • Můžete používat pálivé koření jako je kajanský pepř, pepř a zázvor. Ale solte minimálně.
  • Můžete přidávat malá množství extra panenského mandlového oleje, ghee, olivový olej, slunečnicový olej a řepkový olej.
  • Doporučujeme kukuřici, ječmen, žito, pohanku a proso. Snižte konzumaci pšenice, ovsa a rýže.     
  • Vhodné jsou všechny druhy zeleniny, kromě těch, které jsou sladké a šťavnaté, jako je cuketa, rajčata a sladké brambory.
  • Snižte spotřebu všech druhů ořechů.
  • Pijte zázvorový čaj, který podporuje trávení a celkový metabolismus organismu.
  • Užitečna jsou zde všechna koření typu kurkumin, skořice, hřebíček, zázvor, česnek a&nbsp ;tulsi.

 

Další doporučení ke snížení Kapha dóše:

  • Udržujte se v teple a vyhýbejte se vlhkým místům. Lidé typu Kapha jsou velmi citliví na chlad, velmi prospěšné je pro ně teplo.
  • Dodržujte svůj denní režim. Nedávejte si šlofíky během dne, zejména ne dopoledne ;-)
  • Dopřejte si denně masáž na sucho, bez použití olejů, pro lepší rozproudění cirkulace v těle.
  • Čistota je další důležitá věc pre lidí typu Kapha. Udržujte věci kolem sebe čisté (kancelář, domov, auto). Zbavte se všech věcí, které už nepotřebujete.
  • Pravidelně cvičte. Pomůže vám to zbavovat se toxinů. Vhodné je plavání, běh, aerobic a jízda na kole. A tancujte!
  • Používejte koření, které mají povzbuzující vůni, jako je skořice, hřebíček a jalovce.  
  • Obklopte se horkými a jasnými barvami, jako je červená, oranžová a žlutá.

 

Všechny byliny vhodné pro lidi se zvýšenou Kapha dóší najdete zde.

 

 

 

Pitta dóša

Pitta (Oheň) – metabolismus a ostatní chemické reakce

Pitta dosha

Pitta se přirovnává k tepelné energii v těle. Je zodpovědná za všechny metabolické a chemické reakce, které v těle probíhají. Pitta představuje tepelnou energii („oheň“), která je nutná, aby reakce proběhla. V našem těle je 5 typů energie Pitta:

 

  • Pachak – řídí trávení, nachází se v žaludku a tenkém střevě
  • Ranjak – Ranjan znamená zabarvit něco. Ranjak Pitta je zodpovědná za barvu krve, tzn. ovlivňuje krvetvorbu v našem těle.
  • Bhraják – se nachází na kůži a ovlivňuje vzhled a strukturu kůže
  • Sadhak – nachází se v srdci. Jakákoliv abnormalita této energie se projeví jako zvýšený krevní tlak, palpilace a srdeční problémy.
  • Aalochak – nachází se v očích a je zodpovědná za zrak.

 

 

Umístění energie Pitta v našem těle:

Podle ájurvédy sídlí Pitta v střední části našeho těla – žaludek, játra, slezina, dvanácterník, žlučník, žluč, tenké střevo, slinivka, srdce, sítnice, kůže a krev. Pokud je Pitta v nerovnováze, právě v těchto místech se začnou projevovat zdravotní problémy.

Funkce energie Pitta v našem těle:

Pitta kontroluje proces trávení a metabolickou a enzymatickou činnost v našem těle.

Emoce kontrolované energií Pitta:

Hněv, ambice, nenávist, touhy, žárlivost a&nbsp ;přehnaná nedočkavost se hromadí v lidech, kteří odpovídají typu osobnosti Pitta a také u lidí, u kterých je energie Pitta zvýšena.

Fyzické atributy energie Pitta:

Pitta je horká, ostrá, pálivá, mastná a kyselá.

Možné zdravotní potíže, když je Pitta v nerovnováze:

  • kožní vyrážky a jejich komplikace,
  • žaludeční vředy, 
  • pálení žáhy,
  • pocity pálení,
  • problémy s trávením,
  • příliš vysoká teplota těla,
  • hašteřivost,
  • malá trpělivost.

 

Doporučení pro lidi typu Pitta a lidi se zvýšenou Pitta dóší:

Doporučení ohledně stravy:

  • Jelikož Pitta je oheň, při zvýšené Pitta dóši se snažte upravit svou stravu tak, abyste ji dále nezvyšovali, resp. je pomocí stravy snížily. Níže jsou uvedeny doporučené potraviny a potraviny, které nedoporučujeme. Neznamená to, že když si dáte jednou za čas chilli, stane se něco strašného, jen se jednoduše snažte omezit horké potraviny a konzumovat co nejvíce ochlazujících potravin.
  • Vhodná je pro vás čerstvá kokosová voda, všechny hořké potraviny, především vše dýňovité (různé druhy dýně).
  • Všechna listová zelenina, chřest, brambory, okurky a sladké brambory, různé druhy salátů , dýně, brokolice, květák, celer, zelená fazolka. Omezte chilli papričky, rajčata, červenou řepu, mrkev, cibuli, ředkvičky, česnek, špenát a lilek.  
  • Velmi se doporučuje i Ghee a máslo. Nedoporučujeme zakysanou smetanu, jogurty, sýry.
  • Nejvhodnější oleje jsou slunečnicový, kokosový a olejový. Zcela se vyhněte mandlovému oleji, oleji z kukuřice a sezamovému oleji.
  • Přírodní sladidla jsou pro vás vhodná, kromě medu a melasy.
  • Z obilovin doporučujeme ječmen, oves, rýži a pšenici. Ale kukuřici, jáhly, hnědou rýži a žito úplně vynechejte.
  • Omezte ve své stravě kyselé ovoce, jako jsou meruňky, bobulové ovoce a grepy a zvyšte podíl sladkého ovoce, jako jsou melouny, třešně, hrozny, švestky a zralý ananas, jablka a papája.
  • Pokud nejste vegetariáni, z masa doporučujeme krůtí a kuřecí maso. Snažte se zcela minimalizovat ve stravě mořské plody, hovězí maso a vejce.
  • Užitečné jsou bylinky, které mají ochlazující vlastnosti, jako je koriandr, kardamon, fenykl a šafrán. Nepoužívejte horké byliny a koření, jako je kmín, zázvor, pepř, hřebíček, pískavice, sůl, hořčice, kajanský pepř a chilli papričky. 
  • Z bylin je vhodný Neem, Amalaki, Katuki, Aloe Vera, Brahmi.

Pitta dóše prohřívá tělo a mysl. Jezte tedy co nejvíce ochlazujících potravin. Vhodná je chladná voda a ochlazující potraviny. Nejlepší jsou jídla, která mají hořkou, trpkou a sladkou chuť. Nevhodná jsou slaná, štiplavá a kyselá jídla. 

 

Další doporučení:

  • Při onemocněních typu Pitta pomáhá i jóga a meditace.
  • Dopřejte si dostatek odpočinku.
  • Ale věnujte se i aktivnímu cvičení / sportu.
  • Nevynechávejte jídla. 
  • Každý den byste měli strávit čas v přírodě. Nejvhodnější jsou procházky v blízkosti dřeva a vody.
  • Pěstujte doma rostliny a květiny.
  • Dobře Vám udělá i předchází za světla měsíce.
  • Vhodná je i denní celotělová masáž, ale ochlazujícími oleji, jako je olivový olej nebo kokosový olej.
  • Obklopte se chladnými barvami, jako je zelená, modrá a šedá.
  • Udržte si veselou náladu, je to pro vás vynikající lék.
  • Vybírejte si vůně, kterou jsou sladké a chladné. Např. růže, santalové dřevo, máta, jasmín, fenykl, heřmánek a levandule.

 

Všechny byliny vhodné pro lidi se zvýšenou Pitta dóší  najdete zde.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz