Cukrovka

CO ROZUMÍME POD POJMEM CUKROVKA

Cukrovka je metabolické onemocnění, během kterého je v těle zvýšena hodnota krevního cukru, vzhledem k tomu, že tělo není schopno vhodně použít inzulín. Nedostatek inzulínu, který je produkován slinivkou břišní, nebo jeho slabší produkce, vede ke zvýšenému cukru v krvi (hyperglykémii).

 

Známe dva typy cukrovky:

  • Pokud nedochází k syntéze inzulínu, mluvíme o cukrovce typu 1.
  • Pokud je v těle slabá tvorba tohoto hormonu, jedná se o cukrovku typu 2.

 

Ajurvéda a cukrovka:

V Ajurvédě je tento stav známý jako < em>Madhumeha (madhu - med, meha - moč). Madhumeha je ve vzájemném vztahu s nerovnováhou energioe Vata s Kapha. Vata je jednou ze tří dóší nebo energií těla, která indikuje poškození orgánů nebo tkání, proto cukrovka postihuje několik tělesných orgánů a doprovází ji mnoho komplikací. Jednou z příčin je akumulace některých specifických toxinů (Ama), které se usazují ve slinivce břišní a omezují jeho normální funkci.

Ajurvéda říká, že cukrovka je "Maha roga", to znamená, že pokud se stane nekontrolovanou, může vést k mnoha komplikacím, jako jsou neuropatie (porucha periferních nervů), nefropatie (zánětlivá porucha ledvin) a myopatie (onemocnění kosterního svalstva).

Léčení cukrovky v ájurvédě je postaveno na potřebě změny stravování a životního stylu společně s užíváním přírodních doplňků. Změny ve stravě a životosprávě za současného užívání bylinek pomáhají omládnout tělové buňky a pomoci jim vykonávat své funkce správně.

Ajurvéda definuje zdravého člověka jako jedince s rovnovážnými hodnotami Agni ( metabolismu), Dóš (bioenergií), Dhatus (svalů a tkání) a Mala (nepotřebného odpadu). Zdravý jedinec má své smysly, duši a mysl navzájem v souladu, udržujíc tak dokonalou harmonii a vnitřní mír.

''SAMDOSHA SAMDHATU SAMAGNISH MALAKRIYAH
PRASANNATMA INDRIYAS MANAH SWASTHABHIDIYATE''!!

Podívejme se, co říká Ajurvéda o přírodních léčivech  (Charaka Acharya):

BHESHAJAM DWIDHIM CHA TAT
SWASTHYOURJASKARAM KINCHAIT KINCHAIDARTSYA ROGANUT!!

Bylinná léčiva jsou dvou typů. Jedny posilují zdraví zdravých jedinců a druhé pomáhají tělu vyrovnat se s nemocí.

 

Příčiny cukrovky

Cukrovka patří k těm četným chorobám, které po intenzivním rozvinutí musí být kontrolovány léky, přičemž udržet je bez vedlejších účinků, je velká otázka. Bylinná léčba cukrovky s ayurvédskou medicínou má to kouzlo, že snižuje krevní cukr přirozeně bez rozvinutí další komplikace.

 

Příznaky diabetu:

  • Únava
  • Ztráta hmotnosti nebo přibírání
  • Neostré vidění
  • Časté močení
  • Nadměrný hlad
  • Zvýšené pocení
  • Nadměrná žízeň

 

Byliny na cukrovku

  • Bazalka, obvykle známá jako Tulsi, je vynikajícím antioxidantem, který snižuje hladinu glukózy v krvi zvýšením iznulinové citlivosti. Cukrovkáři mohou pro lepší výsledky každé ráno na lačno užívat její šťávu nebo žvýkat 3 až 4 bazalkové lístky.

  • V sanskritu se doporučuje především pravidelné užívání pískavice řecké. Senovka řecká, známá v hindském jazyce jako Methi (indický název Fenugreek), má pro naše zdraví velké množství výhod. Během trávicího procesu redukují aminokyseliny přítomné v senovce intenzitu vstřebávání cukru ze žaludku a pomáhají při tvorbě inzulínu působením na buňky slinivky břišní. Senovka řecká pomáhá udržovat zdravou úroveň glukózy v krvi a přiměřenou hmotnost. Také podporuje ženský pohlavní systém.

  • Horká tykvička Karela (Momordica charantia) – < /em>extrakt z ní je skutečně udivující při snižování hladiny glukózy v&krvi. Cukrovkář ji může užívat ve formě šťávy nebo prášku. Také je možné uvařit kari s tykvičkou společně s ostatní zeleninou nebo ji jíst s chlebem.

  • Další výbornou bylinkou je Gymnema sylvestre, v ájurvédě známá pod názvem Gurmar. V hindštině znamená Gurmar „zabiják cukru”. V ajurvédě je odjakživa známý pro svou schopnost kontrolovat hladinu cukru v krvi. V nejnovějších výzkumech se ukázalo, že Gurmar obsahuje kyselinu gymnemovou, jejíž molekuly mají antidiabetickou schopnost. Váží se s molekulami glukózy v krvi a tím snižují jejich schopnost pronikání do krve. Tato vlastnost z ní činí vynikající bylinku pro cukrovkáře. 

  • Skořice, v hindštině známá jako Dalchini, je velmi vhodná ke snižování hladiny glukózy v krvi zlepšením inzulínové citlivosti. Pro lepší výsledky může diabetik každé ráno pít čaj ochucený skořicí nebo užít každý den polovinu čajové lžičky skořicového prášku.

  • Aloe Vera detoxikuje naše tělo při pravidelném ranním užívání na lačný žaludek. Šťáva z Aloe Vera užitá před jídlem pomáhá kontrolovat krevní cukr, čímž člověka následně udržuje bez cukrovky.

  • Amla – indický angrešt, známá také jako Amalaki (Phyllanthus emblice) je bohatý zdroj vitamínu C a silných antioxidantů. Výrazně podporuje imunitu a tím i celkové zdraví. Může se konzumovat ve formě šťávy nebo prášku.

Kombinaci bylin na cukrovku obsahuje produkt Diableen Tobolky.

 

Další tipy jak zvládnout cukrovku

  • Jezte zdravě v rámci karbohydrátové diety a snižte příjem tuků.
  • Vyvarujte se cukru ve všech nápojích.
  • Vyhněte se jídlům rychlého občerstvení.        
  • Pravidelně cvičte.
  • Meditujte a praktikujte jógu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz