Názor ajurvédy na zácpu

Kdy vzniká zácpa

Zácpa je onemocnění, které charakterizuje bolest, krvácení a extrémně těžké vyprazdňování. Dnes trpí více než 95% celé populace kvůli zácpě nebo jinému trávicímu problému. Tyto trávicí problémy mohou nakonec také vést až k zácpě.

Ajurvéda věří, že hlavní příčinou všech vážných onemocnění dnešního světa je „škodlivý kal“ . Tento kal se akumuluje ve střevech, přičemž způsobuje bolestivé vyprazdňování související se zácpou. Zácpa vzniká kvůli nedostatku správné výživy, špatnému trávení a nahromadění kalu v těle, především ve střevech. Lidé si neuvědomují tento problém v jeho počáteční fázi. Problém si všimnou, až když začnou pociťovat překyselení, nahromadění plynů a bolest žaludku.

Jídlo, které sníme, se přemění na různé formy jako je krev, šťávy, spermie, svalstvo, atp. Když se přijaté jídlo změní na suchý kal, také známý pod názvem „měla“ nebo „exkrementy“ a nevyloučí se z těla jednoduše a pravidelně, ukládá se v různých částech těla. Tato situace je známá pod názvem zácpa nebo „malavirodha“.

 

Názor ájurvédy na zácpu

Ajurvéda vysvětluje koncept zácpy. Podle ní je-li v těle lidí příliš mnoho větru, trávení jídla se stane nevyrovnaným a nesymetrickým. Pokud tato situace trvá příliš dlouho, vyústí do „Vishtaandhajiran“, což znamená chronická zácpa. Těžce vyprazdňovaný obsah střev se začne hromadit a stále obtížněji se posouvá tělem. Žaludek a tlusté střevo přestanou vytvářet dostatek plynů, které jsou potřebné k vytlačení stolice z těla. Tím se vážně naruší fyzické zdraví, emocionální rovnováha a mentální stabilita.

Vyřešení tohoto bolestivého onemocnění vyžaduje komplexní přístup. Nahromaděné toxické látky a blokády jsou hlavními překážkami pro snadné a přirozené vyprazdňování střev. Také určité potraviny přispívají k zácpě. Jakékoliv psychické výkyvy, jako je deprese, nervozita, stres a napětí také podporují tvoření zácpy. Ajurvéda rozpoznává různé druhy nerovnováhy ve fungování u jednotlivců, které vedou k vážným onemocněním. Podle ájurvédy je hlavním důvodem různých poruch a nerovnováh v těle právě zácpa.

 

Hlavní příčiny zácpy

Mezi nejdůležitější příčiny, které vedou k zácpě, patří:

- Nesprávná výživa
- Nedostatečné trávení a metabolismus
- Nerovnováha nervového systému
- Nahromadění toxického materiálu v těle a blokády
- Snížení imunity
- Narušený přirozený rytmus biologických procesů
- Některé léky
- Konkrétní potraviny

Co pomůže při zácpě:

- Zvládaně stresu, dechová cvičení.

- Správná výživa a dieta.

- Pravidelné užívání ajurvédských bylin, jako je např. Kurkumin,Triphala.

- Při akutní zácpě pomáhá speciální ájurvédská směs Kabaj Mukti.

- Vytvoření rovnováhy mezi různými činnostmi nervového systému.

- Zdravý životní styl.

- Denní režim.

- Pravidelné cvičení a jóga.

- Přirozené zvýšení vlastní léčivé kapacity těla.

 
Autorem článku je ajurvédský lékař a odborník na byliny Dr. Vikram Chauhan

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz